Er du også særligt sensitiv OG nyhedssøgende på samme tid?

Første gang, jeg læste denne sætning og beskrivelsen af at være ”nyhedssøgende” som særligt sensitiv, faldt alting på plads indeni. Jeg havde indtil da ikke rigtig kunnet forstå, hvordan jeg både kunne genkende mig selv i den særligt sensitive profil og samtidig være alt det modsatte. Men nu forstod jeg, at den nyhedssøgende side i mig fik mig til at trykke på speederen, og den sensitive side fik mig til at bremse op.

Og som en af mine mandlige kursister sagde: – Hvis det var en bil, var motoren brændt sammen! Og det var præcis sådan jeg oplevede det for 10 år siden, da jeg måtte sygemelde mig med stress og udbrændthed. Jeg arbejdede med tidligt skadede børn, som kunne være voldelige og utilregnelige. Jeg havde søgt jobbet for at udfordre mig selv, men det var alt for voldsomt for mit sensitive nervesystem. Mit system brændte totalt sammen. Jeg kunne ikke overskue nogen eller noget, andet end at gå meget lange ture med min hund fjernt fra andre mennesker. Naturens ro healede mit system.

Det er en proces over tid at erkende og acceptere sit særligt sensitive nervesystem

”Foden på bremsen” er et billede på det særligt sensitive nervesystem, som meget nemt overstimuleres og har brug for meget tid og tilbagetrækning. Men det er ikke bare sådan lige at skulle erkende og acceptere, at man er særligt sensitiv. Det kan være en lang proces at få integreret i sit selvbillede.

Denne proces startede for mit vedkommende for mange år siden, da jeg kiggede i et dameblad og så overskriften på en artikel: ”Er du også særligt sensitiv?” Jeg tænkte: – Nej, det er jeg i hvert fald ikke!

Jeg har altid været været meget spontan, udadvendt, elsket at arrangere store fester med mange mennesker, elsket at udfordre mig selv, lære noget nyt og møde nye mennesker. Som barn elskede jeg at spille teater for publikum, og som voksen har jeg altid været meget talende og aktiv til møder, og jeg har holdt mange kurser og foredrag. Så jeg kunne på ingen måder genkende mig selv i ordene: ”særligt sensitiv”. Lige indtil jeg alligevel for sjov prøvede at tage en lille test lavet af pioneren og forskeren indenfor dette karaktertræk: Elaine Aron. Jeg var chokeret! – næsten alle udsagn passede på mig!

Jeg bliver nemt påvirket af andres humør. Jeg føler stort ubehag ved høje lyde. Jeg bliver nemt forskrækket. Jeg kommer nemt ud af fatning, når jeg skal gøre mange ting på kort tid. Jeg undgår voldelige film og TV udsendelser. Jeg bliver nemt nervøs, når jeg skal præstere noget, mens andre observerer. Jeg er meget samvittighedsfuld Osv osv…

Siden har jeg har siden læst rigtig meget om dette karaktertræk og gennem terapi og min uddannelse som psykoterapeut, har jeg fået udvidet mit billede af, hvem jeg er og fået integreret min sensitive side.

30 % af de særligt sensitive har det nyhedssøgende træk

I dag arbejder jeg med mennesker, der ligesom jeg, kan genkende sig i det særligt sensitive karaktertræk, og som har brug for støtte til at få integreret deres sensitivitet og få vendt den til en ressource frem for en hæmsko. Mange af disse klienter og kursister kan også genkende sig selv som ”nyhedssøgende” og forstår pludselig, hvorfor de så nemt kommer til at overstimulere sig selv, så de bliver stressede og i værste fald udvikler depression og angst.

Som nyhedssøgende bliver du ofte rastløs ved for meget ensformighed og kedelige meningsløse rutiner. Du elsker udfordringer, at møde nye mennesker, nye oplevelser og nye spændende arbejdsopgaver. Udfordringer stimulerer dig, og du siger måske ja til meget mere, end du egentlig magter. For som særligt sensitiv kan du ikke holde til lige så meget, som andre mennesker, og du når hurtigere til et lukningspunkt, hvor du har brug for at trække dig fra andre og få ro i dit hoved og i dit nervesystem.

At finde den svære balance mellem de to modsatrettede sider.

Det er ikke altid nemt at forene to så modsatrettede sider! I mange år har jeg bare haft speederen i bund og magtet rigtig meget, men har ikke kunnet forstå, hvorfor jeg pludselig kunne blive så irritabel på min mand, mine børn og ikke kunne rumme den mindste lyd. Jeg skammede mig over mig selv og mit eksplosive temperament, som gjorde at jeg ind imellem kunne ændre mig på et split-sekund fra at være den anerkendende, rummelige, tålmodige og nærværende mor til at være alt det modsatte! Alt det, som jeg ikke ville være.

Jeg har lært at acceptere, at ethvert valg er et fravalg af noget andet. Jeg kan ikke altid få det hele, og jeg kan ikke magte at skulle lige så meget, som andre mennesker. Jeg har lært at mærke, hvornår tiden er inde til at gå hjem fra en sjov fest eller sammenkomst, selvom en del af mig faktisk har lyst til at blive hele natten. Jeg ved bare, at det giver bag-slag, hvis jeg ikke lytter til min sensitive side, og tager de små tegn alvorligt om, at nu er det ved at være nok. Samtidig har jeg også enormt brug for min søvn og får nemt ødelagt næste dag, hvis jeg ikke får sovet.

Jeg er blevet bedre til at være mere forebyggende. Hvis jeg ved, der er dage med kurser og mange klienter, så dur det ikke at have en weekend fyldt med gæster og aftaler, uden tid til bare at være og ikke skulle noget bestemt. Så har jeg brug for at lade op og trække mig tilbage.

Det er en evig balanceakt, hvor jeg stadig kan glemme at lytte til min sensitive side. Men jeg bliver bedre og bedre til at kende de små signaler hos mig, som fortæller, at nu er det ved at være for meget. Nu har jeg brug for at trække i håndbremsen og få sagt fra til nogle arrangementer og skabe rum til at ”genfinde” mig selv og få ro i mit nervesystem. Jeg mediterer, laver mindfulnessøvelser, yogaøvelser, går ture og tillader mig selv bare at kigge ud af vinduet og lave ingenting. Nogen gange kan det også være rart at gøre praktiske ting i langsomt tempo. Det føles som om sjælen igen kommer på plads indeni. Som om den ikke kan følge med, hvis der er dage med for meget stress.

Det er især en svær balance, fordi jeg netop har et stærkt behov for at have et arbejdsliv, hvor jeg udlever min store passion for terapi, kurser, workshops og foredrag. Et arbejdsliv, hvor jeg udfordres, udvikler mig og får nye idéer og møder nye spændende mennesker. Ellers bliver jeg rastløs og keder mig. Samtidig er alt det, min nyhedssøgende side har brug for, netop det, som hurtigt kan overstimulere mit sensitive nervesystem.

Så hvis du er særligt sensitiv og samtidig har det nyhedssøgende træk og kan genkende dig selv i at have én fod på speederen og én på bremsen på samme tid, så kan det være godt at lære at lytte mere til din sensitive side.

  • Sørg for at skabe en hverdag med tid til dig selv, hvor du gør ting, som får dit nervesystem til at falde til ro, f.eks gåture, meditation, mindfulnessøvelser, yoga, kreative aktiviteter.

 

  • Hvis du ved, du får meget at se til i nogle dage, så sørg for at få slappet af op til og bagefter.

 

  •  Sørg for at få din søvn.

 

  • Skab rum til ro og afslapning, hvor du får integreret dagens indtryk.

 

  • Erkend, at du ikke magter lige så meget som andre, og som du måske har lyst til, og bliv god til at prioritere.

 

  • Sørg for så vidt muligt at skabe et liv med aktiviteter, både i fritiden og i dit arbejdsliv, som giver dig mening og stimulerer din nyhedssøgende side. Spørg dig selv, hvad der virkelig betyder noget for dig og få handlet på det.

 

  •  Brug alle de ressourcer, du har som særligt sensitiv -det giver glæde og livskvalitet.

 

 

Kærligst

Psykoterapeut MPF

Lotte Palsteen