Terapi og følelser

Det kræver virkelig mod at gå i terapi. Det kræver mod at være sårbar. Til gengæld er den smerte ved at mærke tilbageholdte følelser i terapi så meget mindre pinefuld, end den smerte, der er forbundet med ikke at ville mærke. For man kan komme til at betale en meget høj pris for ikke at ville have noget med fortidens følelser at gøre.

  • Ofte har vi udviklet nogle strategier for ikke at komme i kontakt med vores følelser.
  • Det kan være vi er over-opmærksomme på andres følelser og behov frem for vores egne.
  • Det kan være vi over-spiser for ikke at mærke.
  • Eller konstant er oppe i vores hoved og nærmest har lukket af for vores krop og følelser.
  • Det kan også være vi spiller, træner eller arbejder på en overdrevet og usund måde.
  • Eller vi lever i en fantasi-verden hvor vi går og drømmer os væk fra virkeligheden og måske holder fast i et romantisk billede af vores liv og barndom og bliver rasende, hvis nogen siger noget andet.
  • Det kan også være vi har udviklet et misbrug i forhold til stoffer eller sex.
  • Eller det kan være, vi skærer i os selv fordi den fysiske smerte er nemmere at håndtere end den psykiske smerte.

Terapi gør dig klogere på dig selv

I terapi bliver du klogere på dig selv og dine beskyttelsesstrategier. Du kommer langsomt i bedre og bedre kontakt med dine følelser og opdager, hvor forløsende det kan være at give slip på modstanden og mærke sin sorg, sin vrede eller frygt.

I terapi erfarer du desuden, at det at mærke dine følelser, er langt mindre ubehageligt, end du havde troet. Det er ikke fordi det bare er en dans på roser at gå i terapi. Det kan være både hårdt og krævende. Men det udbytte du får af at investere både tid og penge i terapi kommer så meget mere tilbage. Du vil opleve, at du selv får det bedre, og at dine relationer bliver bedre.

Men du må have tålmodighed og være modig. Og du må være villig til at kigge ærligt på dig selv og arbejde med at ændre dine tankemønstre og din adfærd. Skridt for skridt.

Det æder os op indefra

Den eneste vej UD af smerten, er IND i den. Mange af de mennesker, der kommer til mig i terapi har lukket af for deres følelser. De føler ikke rigtig noget mere. Ingen glæde. Alt er gråt i gråt, og de lider. De har lært, at følelser er farlige og for alt i verden skal holdes nede. Ellers opsluger de een og får magten.

Men det forholder sig helt modsat.

Alt det, vi ikke vil have med at gøre, vokser bare i det skjulte og bliver som en tungere og tungere rygsæk, vi må bære på. Det æder os op indefra. Når vi ikke vil have med mørket at gøre, kan lyset heller ikke trænge frem. Vi bliver mere og mere deprimerede, triste og mærker ingenting. Men en dag, går der hul på bylden, og det er uden for vores kontrol. Nogen gange i form af en sygdom. Det har vokset sig for stort. Det, vi har gjort alt for at holde nede og kontrollere, overmander os.

DERFOR er det så vigtigt, at vi giver følelserne plads. At vi tør mærke dem og vise os for andre i vores sårbarhed. Det kræver mod og styrke.

Sand styrke er at vise sin sårbarhed

Jo mere vi er i kontakt med vores følelser og behov, jo stærkere bliver vi. En styrke og modstandsdygtighed der vokser indefra.

Når mennesker kommer til mig i terapi, hjælper jeg dem ind i deres mest smertefulde og skamfulde følelser. Det er den største tillid at vise sig for mig lige der, hvor det gør allermest ondt. Der, hvor de er allermest sårbare. Og det er lige der, smerten slipper. Følelserne er som små forladte børn, der længe har levet i mørke og kulde, forladt og uden kærlighed og omsorg.

Nogen gange har de helt mistet troen på, at nogen vil dem det godt, og det tager tid, før de tør vise sig. Andre gange skal der ikke så meget til, før de tør træde frem.

Jeg ser det i mine klienters øjne i terapi, når lyset og varmen kommer tilbage i deres blik i den kontakt, der kan opstå i terapien. Det er på en måde et kærlighedsøjeblik. Ingen facade eller laden som om. Ingen fornægtelse eller dom. Bare et helt autentisk og sårbart møde mellem to mennesker. Og det er det, der heler og forløser. At lade sig blive set med kærlige øjne i det mest sårbare.

Der er INGEN anden vej ud af smerten end IND i den.

The cure for pain, is in the pain
Citat af den persiske digter Rumi (1207-1273)

Hvis du er interesseret i terapi og vil høre mere om, hvordan jeg arbejder, er du velkommen til at kontakte mig på mail eller telefon. Jeg tilbyder terapi, rådgivning, supervision af personale, foredrag, retreats eller kurser.